Napolitain cake receptenlab.nl

Napolitain cake: recept van Gwenn’s Bakery

Met dit recept heb ik me weer laten verleiden door mooie plaatjes op het internet. Als ik zoiets moois voorbij zie komen kan ik mezelf niet helpen om het na te willen maken. De schuldige is wederom Gwennsbakery.nl, deze keer met de o zo mooie Napolitain cake.

De ingrediëntenlijst is voor rede vatbaar, geen gekke dingen. Eigenlijk gewoon de standaard ingrediënten voor een cake en een beetje meer. Wat wel even anders is bij dit recept is dat je drie cakeblikken nodig hebt. Of gewoon lekker oldschool zoals ik; met één cakeblik drie keer bakken ;-).

Het recept is echt niet zo intimiderend als het resultaat. Je begint gewoon lekker met de ingrediënten te mengen volgens het recept en vervolgens verdeel je dit over drie kommen. Omdat ik het deze keer zo professioneel mogelijk wou aanpakken heb ik alles afgewogen zodat elke laag uit evenveel beslag bestaat. Het is trouwens prima te doen met één cakeblik. Helemaal als je hem bekleedt met bakpapier. Op deze link vindt je handige uitleg om makkelijk en snel verschillende vormen te bekleden.

Napolitain cake receptenlab.nl
Napolitain cake receptenlab.nl
Napolitain cake receptenlab.nl
Napolitain cake receptenlab.nl

Zoals in het recept staat beschreven begin je dus met het chocolade beslag. Het beslag is trouwens niet zo heel vloeibaar. Dit is voor mij weer een heel nieuw soort cakebeslag dus ik vond het wel spannend. Het is wel even een dingetje om het goed in het blik te verdelen. Dit wordt alleen maar erger wanneer het beslag koud is weg gezet (als je dus één cakeblik gebruikt en het beslag tussentijds in de koelkast moet weg zetten). Maar het komt goed, ze vloeien mooi uit zodra ze in de oven staan. En wanneer je ze eruit haalt heb je prachtige cakejes.

Napolitain cake receptenlab.nl
Napolitain cake receptenlab.nl
Napolitain cake receptenlab.nl
Napolitain cake receptenlab.nl
Napolitain cake receptenlab.nl
Napolitain cake receptenlab.nl

Wanneer de cakes gebakken zijn en afgekoeld is het makkelijkste gedeelte gedaan. De volgende stap is de ganache maken. Dit heb ik ondertussen een paar keer gedaan en het is niet zo eng als mensen denken, maar je moet wel opletten. Deze manier van ganache maken was trouwens iets anders dan ik gewend ben. Bij dit recept wordt de chocolade namelijk gesmolten, terwijl ik niet beter wist dan dat je warme slagroom op ‘koude’ chocolade gooit. Wat er precies anders gebeurt met deze techniek weet ik niet precies, maar ik denk zomaar dat het iets met de glans te maken heeft. Wat heel heel heel erg stom van mij was is dat ik in mijn enthousiasme de slagroom niet heb verwarmd. Ik heb heel dom koude slagroom bij mijn gesmolten chocolade gemengd. Dit was zeker te zien in het eind resultaat want dit zorgde er voor dat de ganache te snel hard werd en dat hij ook niet goed aan mijn cake hechte. Dit maakte dus ook dat de laagjes cake heel makkelijk los lieten. Jammer maar helaas… Het is ook wel eens goed om een fout te maken want zo leer je nog eens wat ;-).

Na de ganache komt er weer een spannende stap en dat is de cakejes snijden. Ik ben blij dat ik het beslag heb afgewogen want de cakes zijn nagenoeg allemaal hetzelfde qua hoogte. De bedoeling is dus de bolle bovenkant af te snijden. Ik zou hier voorzichtig te werk gaan en er wel rekening mee houden dat de zijkanten en voorkantjes er ook nog af gaan. Dus vooral niet op de hoogte van de hoekjes afsnijden.

Napolitain cake receptenlab.nl
Napolitain cake receptenlab.nl

Wanneer dit is gelukt wordt er op de vanille-en de chocoladecake ganache gesmeerd (wat in mijn geval meer op stukwerk was gaan lijken). Vervolgens stapel je deze op elkaar en druk je het een beetje aan (bij mij ging het aandrukken dus al niet meer). Hier moet je nog steeds rekening houden met het feit dat de randjes er nog afgesneden worden dus het is oké als er wat uit loopt. De cake moet daarna een uurtje in de koelkast opstijven.

Napolitain cake receptenlab.nl
Napolitain cake receptenlab.nl

Als laatste gaat het poedersuiker glazuur op de bovenkant. Hier heb ik een kleine opmerkingen over. In het recept staat dat je de poedersuiker met één eetlepel water moet mengen maar ik heb er uiteindelijk drie gebruikt. Je moet hier overigens wel heel voorzichtig mee zijn en dit lepel voor lepel bekijken. Ik wil hier ook gelijk een tip geven en dat is de poedersuiker in een grote kom te doen (en sowieso altijd gezeefd), dit maakt het veel makkelijker om te fatsoenlijk te mengen. Ik heb twee keer van kom verwisseld toen ik er achter kwam dat het gewoon handiger is om een veelte grote kom te gebruiken. Dus bij deze wil ik jullie die ellende besparen. Wanneer je een dikke maar wel vloeibare glazuur heb kan je deze bovenop de cake laten lopen. Probeer dit zo min mogelijk uit te smeren want dan gaat over de randjes lopen en dat gaat er toch afgesneden worden. Wanneer het glazuur erop ligt kan je gelijk de hagelslag erover strooien. Ik heb ervoor gekozen om wat chocolade schaafsel te gebruiken. Ik zie het namelijk niet zitten om voor twee eetlepels een pak hagelslag te kopen, ik gebruik dit namelijk nooit en het is sonde om het te verspillen.

Napolitain cake receptenlab.nl
Napolitain cake receptenlab.nl

Als alles is gelukt rust er alleen nog maar de randjes te snijden. Dit doe je overigens nadat het glazuur is uitgehard. Maar wanneer je dit doet zal dit meer dan vreugde op brengen zodra je die mooie laagjes ziet verschijnen.

Wederom prima recept van Gwenn. Het ziet er op eerste blik allemaal heel erg profi en intimiderend uit maar het recept is zeer goed te doen. En zeg nou zelf, deze mooierd is de moeite waard om te proberen.

Napolitain cake receptenlab.nl
Spread the love

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *