Baklava receptenlab.nl

Baklava

Baklava: zoet zoet zoet zoet maar oh zo goed. Als het goed gemaakt is tenminste. Ik heb verschillende keren een stukje baklava mogen proeven en de ik weet nog precies welke het aller aller mooist waren. Het komt er toch op neer dat ik die met voornamelijk pistache het lekkerst vind. En, hoe kan het ook anders, de duurdere zelfgemaakte baklava ‘s staan bij nog in mijn geheugen gegrift. De twee die het beste waren kwamen toevallig beide uit Amsterdam. Eentje kwam uit een Turks eethuisje waar ik heerlijk had gegeten met mijn broers. Alles werd daar vers gebakken door een Turks echtpaar. Heerlijk OMG! De tweede keer was tijdens het suikerfeest een doosje met baklava onder mijn neus werd geschoven. Deze kwam ook weer uit Amsterdam van een beroemde Turkse bakker die bekend stond om zijn baklava specialiteiten.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik al een paar dagen over internet aan het struinen ben geweest voor een ‘goed’ recept. Het verwarrende is dat je veel tegenstrijdigheden tegen komt. Het begint bij het soort nootjes en deeg wat je gebruikt. Daarnaast heb je dus in ieder geval een Griekse en een Turkse variant (correct me if I’m wrong). In de Griekse variant wordt meer gebruik gemaakt van specerijen zoals kaneel en kruidnagel in combinatie met sinaasappel. In de Turkse worden deze kruiden niet gebruikt maar juist een beetje honing en een klein beetje citroensap. Of de een gebruikt wel honing en de ander weer niet. Bij de een gaat de siroop warm over de filo, bij de ander absoluut weer niet!

Omdat het allemaal zo verwarrend en tegenstrijdig was had ik besloten om maar ff te youtuben. Daar was het zelfde verhaal. Ik heb een aantal filmpjes gekeken en daar sprongen er twee uit die mij het meest authentiek en betrouwbaar leken. Het eerste filmpje was van een gerenommeerd Turkse Bakker die klaarblijkelijk de lekkerste baklava van de wereld zou maken. Drie keer raden, die gebruikt helemaal geen poespas. Alleen pistache, suiker, water en boter. En de suikerstroop wordt warm over de warme baklava gegoten.  Het andere filmpje was van een Duitse Turk die stap voor stap laat zien hoe hij z’n baklava maakt. Het filmpje is ook lekker oldschool zonder geknip, muziek of special effects, gewoon one take (de links naar de filmpje zet ik onderaan).

Ik heb voor mezelf besloten dan maar deze schat aan informatie te combineren en een beetje af te gaan op mijn gevoel. Ik heb de kruiden achterwege gelaten maar ik ou wel graag een beetje honing in mijn suikersiroop. Het deeg heb ik overigens bij de Turkse toko gekocht, en niet de diepvries filo uit de supermarkt gebruikt (het ene recept gebruikt wel diepvries filo, de ander zegt weer dat je het deeg bij de Turk moet halen). Ik twijfelde ook echt over de verhoudingen want ik heb natuurlijk niet zo’n mooie baklava vorm. Dan kan ik nog wel de juiste hoeveelheid filodeeg hebben maar als de bakvorm anders is zit je toch weer met hele andere afmetingen. Super irritant en daarmee dus een ontzettende leuke uitdaging. Ik weet niet meer precies welke recepten ik nou precies heb gevolgd maar ik weet nog wel dat ik voornamelijk ben uitgegaan naar het filmpje van de Duitse Turk. Maar omdat ik dus een andere bakvorm heb dacht ik dat het handig was om de hoeveelheid siroop te halveren en te zien waar het schip stranden. Ik was er op een gegeven moment ook echt klaar mee om uit te pluizen welk recept het meest logisch en gangbaar leek, maar die is er dus niet want elk recept was anders. Ik wou gewoon beginnen. Ik heb uiteindelijk maar wat in elkaar geflanst en ik ga proberen uit te schrijven wat ik denk gebruikt te hebben.

Ik heb 200 gram walnoot en in ieder geval 100 gram pistache gebruikt. Daarna heb ik besloten om nog wat pistache toe te voeg en een handje amandelen. Dan had ik in ieder geval genoeg nootjes. Deze heb ik vermalen in de keuken machine. Ik denk dat ik uiteindelijk op zo’n 400 gram nootjes ben uitgekomen. Ik had al 250 gram ongezouten roomboter in een pannetje laten smelten en deze lauw gehouden. Verder heb ik 500 ml water met 350 gr kristal suiker gemengd met 3 el honing. Uiteindelijk kon ik mezelf er ook niet van weerhouden om toch een klein beetje citroensap toe te voegen. Wat ik wel heel stom had gedaan is de honing te gelijk op gezet met het water. Dit kan je beter niet doen. Honing mag eigenlijk niet te warm worden (dit geld dus ook voor in je thee). Maar goed het zat er al in so I just went with it. De suikerstroop heeft dik een half uurtje staan prutellen en is lekker dik geworden. De stroop heb ik dus ook niet laten afkoelen. In tegen stelling wat in veel recepten staat (of er wordt juist helemaal niets over gezegd) heb ik dus zowel de stroop zoals de boter warm gehouden.

Baklava receptenlab.nl
Baklava receptenlab.nl

Nadat alle voorbereidingen vrijwel getroffen waren heb ik mezelf er eindelijk tot toe kunnen brengen om er aan te beginnen. Ik heb mijn grootste bakblik opgeofferd want ik wist dat ik er met een mes in moest zetten. Overigens was dit blik nog niet de grootte van het blik in het filmpje. Stom genoeg heb ik dus de hoeveelheid suikersiroop hier wel voor gehalveerd. Maar ik heb wel dezelfde hoeveelheid nootje en filodeeg aan gehouden. Ik was gewoon bang dat het niet knapperig en nootig genoeg zou worden maar dus wel te zoet.

Baklava receptenlab.nl

Enfin, lets begin. Eerst laagje boter in het bakblik. Vervolgens twee laagjes filo en daar de gesmolten boter op spetteren. Dus niet smeren, echt spetteren. En net zoals in het filmpje, steeds per twee laagjes. Dit ben ik blijven herhalen tot ik op de helft van mijn filo was. Ik moet hier dus wel ff aan toe voegen dat dit wel ff een dingetje was omdat mijn bakblik hoge randen heeft viel het filo niet heel netjes over de rand. Na een paar laagjes veroorzaakte dit een beetje chaos en besloot ik om sommige van die randjes weg te trimmen en te kijken waar het schip zou stranden.

Baklava receptenlab.nl
Baklava receptenlab.nl

Eenmaal op de helft van de filo aangekomen heb ik de helft van het notenmengsel toe gevoegd. Vervolgens vrolijk verder gegaan met het proces van filo laagjes opleggen en beboteren. Toen ik bij de laatste vier laagjes aankwam heb ik de tweede helft van de nootjes toegevoegd en met de laatste laagjes afgesloten. Op dat moment was de rand minder hoog dus vielen de filoblaadjes ook wat beter op hun plek. Ik heb geprobeerd het zo mooi mogelijk weg te werken.

Baklava receptenlab.nl
Baklava receptenlab.nl

Vervolgens heb ik de boel ingesneden en het gedeelte van de boter dat geklaard is er over gegooid. Dit heeft zo’n 25 minuutjes in de oven gestaan. Wel goed opletten want als de bovenkant gewoon mooi donker bruin is is het goed. Het zijn maar dunne laagjes deeg natuurlijk.

Baklava receptenlab.nl
Baklava receptenlab.nl

Ondertussen had ik de suikerstroop ook nog even wat warmer gezet zodat dit er warm over gegoten kon worden. Zo gedacht zo gedaan. Baklava uit de oven en gelijk de warme stroop erover. Hatseflats and now we wait. Heb er wel nog wat pistache poeder over gestrooid zodat het net echt lijk ;-).

Baklava receptenlab.nl

Het grootste obstakel was voor mij de grootte en vorm van mijn bakblik. Ik was bang dat de verhoudingen niet zouden kloppen en daarom koos ik er voor om maar 500 milliliter en 350 gram suiker te gebruiken i.p.v. wat in het filmpje van Ahmet werd gebruikt. De rest van de ingrediënten heb ik wel hetzelfde gehouden omdat ik in mijn achterhoofd hield dat ik de boter en nootjes die ik niet gebruikte nog altijd kon hergebruiken. Zo is mijn redenatie een beetje geweest. Gelukkig heb ik toch de 250 gram boter met 400 gram nootjes verwerkt en het was echt zeer en zeer lekker. Maar zoals ik eerder zij kan je het prima met 300 gram nootjes doen en dan gaat het ook prima smaken. Met het bakblik wat ik deze keer heb gebruikt ga ik wel deze verhoudingen aanhouden voor de volgende keer. Maar ik kan vooral aanraden om het zelf een keer te maken en op je bakgevoel af te gaan.

Hieronder staan de filmpjes waar ik vooral van ben uitgegaan:

 

Spread the love

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *