Appelkruimelvlaai receptenlab.nl

Appelkruimelvlaai van Doortjes Keuken

Jeej mijn eerste vlaai! 

Appeltaart maak ik regelmatig maar het leek me nu wel eens tijd voor een vlaai. Ik heb wat rond gekeken en heb uiteindelijk gekozen voor het recept van Doortjeskeuken.nl. De rede dat ik dit recept heb gekozen is eigenlijk heel banaal. Ik had namelijk nog een ongebruikte vlaaivorm van 24 centimeter, en dat was nou precies wat je bij dit recept nodig hebt. 

Je begint met het maken van het deeg omdat dit een gist deeg is en moet rijzen. Ik kan nu alvast de tip geven om de ingrediënten op het aanrecht te kneden en niet in een kom. En dan zou ik ook ervoor kiezen om het zout als randje buiten de bloem te doen omdat zout en gist niet goed samen gaan. Je mengt dan van binnen naar buiten. Het recept zegt dat je moet kneden tot je blaasjes ziet maar dat vind ik een vage indicatie. Met gistdegen is het beter om minimaal 10 minuten te kneden, dus dat heb ik ook gedaan. Ik heb hem vervolgens in een kom in de oven laten rijzen. De oven was nog een beetje warm en dat is prima zolang het niet warmer dan 30 graden is. Ik kan het trouwens iedereen aanraden om deeg te laten rijzen in de oven. Mijn ervaring is dat dit toch wat beter gaat dan in de winter in een koude keuken. Je kan zelfs de oven heel even aan zetten op 20 a 30 graden voordat je je deeg erin zet. Let op! De oven mag absoluut niet aan staan als je het deeg er in zet.

Appelkruimelvlaai receptenlab.nl

Volgens het recept moet het deeg 30 minuten rijzen, ik heb het wat langer laten staan. Ik ben daarna aan de slag gegaan met de appels. Ik heb Jonagold appels gebruikt in plaats van Golden Delicious omdat ik deze ook altijd gebruik in de appeltaart. Maar dat moet iedereen voor zichzelf weten. Golden Delicious appels zijn wat zuurder, het is maar net wat je lekker vind. Ook heb ik geen rozijnen gebruikt, maar dit is wederom eigen keuze.

Appelkruimelvlaai receptenlab.nl

De appels moeten even verwarmd worden in een pan met een laagje water waar je vervolgens een maïzena papje bij gooit. Ik dacht ‘hey, ik gooi altijd custard poeder bij mijn appeltaart, dat kan hier vast ook’. Zodoende heb ik in plaats van maïzena custard poeder gebruikt in dezelfde verhouding. Ik gooide dit erbij volgens de instructies en daar kwam me toch eens een rare substantie tevoorschijn. Oepsie… Ik wou dat plakkerige appelpapje niet gebruiken dus ik ben naar de winkel gerend om nieuwe appels. Bij poging twee heb ik dus wel het maïzena papje gebruikt. En wat denk je… precies dezelfde rare substantie… 🙁 Super zonde dus van mijn eerste portie appels. Bij deze dus, mocht je dit recept ook maken, niet schrikken als je de maïzena erbij gooit want het ziet er gewoon een beetje onsmakelijk plakkerig en draderig uit, maar dit heeft voor de rest dus geen invloed op de smaak.

Appelkruimelvlaai receptenlab.nl
Appelkruimelvlaai receptenlab.nl

Dan is het tijd om het deeg uit te rollen en de vorm te bekleden. Nou was mijn deeg niet erg fantastisch gerezen moet ik zeggen. Geen idee hoe dit kwam, misschien omdat het zout al door de bloem heen zat of misschien had ik een dicht zakje gist moeten gebruiken (ik had namelijk nog een open zakje liggen).

Appelkruimelvlaai receptenlab.nl
Appelkruimelvlaai receptenlab.nl

Ondanks dat mijn deeg niet mooi gerezen was en een beetje taai voelde heb ik het toch kunnen uitrollen. Het was precies genoeg voor de vorm van 24 centimeter. Vervolgens prik je gaatjes in de bodem, appels erin, kruimel deeg er boven op en huppa in de oven. 

So far, so good. 

Appelkruimelvlaai receptenlab.nl
Appelkruimelvlaai receptenlab.nl
Appelkruimelvlaai receptenlab.nl

Ik heb mijn vlaai 10 a 15 minuten langer in de oven gelaten omdat de kruimels niet goudbruin waren na 30 minuten. Maar het randje is daardoor wel wat donker geworden. Als de vlaai uit de oven is moet je deze na 10 minuten uit de vorm halen. Dit is vele male makkelijker gezegd dan gedaan en ik heb geen idee hoe je dit het beste aan kan pakken. Je hebt sowieso al een groot probleem als je je bakvorm niet goed hebt ingevet. Ik heb hiervoor trouwens boter gebruikt en geen bakspray. Ik vind bakspray onzin, boter werkt beter en buiten dat is zo’n busje met drijfgas ontzettend slecht voor onze planeet. 

Mijn vlaai is uiteindelijk uit de vorm gekomen door hem een beetje schuin te houden en hem als het ware eruit proberen te ‘hoppen’. Dit moet wel snel en met een beetje kracht gebeuren. Er vallen wel wat kruimels van af maar dat kan weer terug gelegd worden. Het deeg uit de vorm halen zal waarschijnlijk makkelijker gaan met een bakvorm met lagere rand.

Op zich is er met dit recept niets mis en het uiteindelijke resultaat mag er best wezen. Wel vond ik dat er wat meer smaak aan de bodem mocht zitten, maar dit kan ook komen door dat hij iets langer in de oven heeft gestaan. Wat ik wel erg lekker vond aan dit recept is de dikke laag kruimel die er boven op gaat, dat geeft een extra lekkere crunch. De volgende dag smaakt hij eigenlijk nog beter! Ook al is mijn zoektocht naar het ultieme vlaai recept nog niet helemaal bevredigd, kan ik deze vlaai toch aanraden. Hij is uiteindelijk helemaal op gegaan en het is ook een toegankelijk recept.

De vlaai zoektocht word vervolgd… 

Appelkruimelvlaai receptenlab.nl
Spread the love

4 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *