Gewokte groente receptenlab.nl

Wok groente met ketjap-sojasaus

Vandaag ga ik voor het eerst mijn eigen ‘recept’ posten. Al vind ik niet echt dat ik het een recept mag noemen maar meer ‘een lijst van ingrediënten die ik voor dit gerecht gebruik’. Het betreft namelijk een wok gerecht en daar kan iedereen een beetje zijn eigen draai aan geven. In deze post ga ik ook vertellen waar ik een ontzettend lekker sausje heb gevonden die hier perfect past. Het sausje heb ik wel een beetje aangepast naar mijn eigen smaak en dat zal ik hieronder ook uitleggen. Ik moet zeggen dat dit een van mijn favoriete gerechten is die ik bijna een keer per week maak. Voorheen ben ik wel een tijdje op zoek geweest naar een mooi sausje en dan maakte ik altijd terriyaki saus. Maar dit sausje wat ik nu gebruik is stiekem wat sneller, makkelijker en geeft vrijwel hetzelfde resultaat qua smaak.

Ik ga dus uitleggen hoe ik altijd mijn gewokte groente met kip maak. Meestal gebruik ik een filet van mijn goede slager en als het echt niet anders kan haal ik hem biologisch uit de supermarkt. Gebruik alsjeblieft geen plofkip! Dat komt het gerecht absoluut niet ten goede. Je kan het dan beter weg laten.

De standaard ingrediënten (flinke portie voor 2 personen) die ik gebruik zijn als volgt:

 • 1 middel grote ui
 • 1/3 broccoli
 • 1 rode paprika
 • 1 rode peper
 • 3 blaadjes paksoi
 • 3 blaadjes Chinese kool
 • pakje taugé
 • 2 teentjes knoflook
Alle groente grof gesneden, behalve de knoflook en broccoli (ik doe meestal 1 roosje in vier snijden).
Gewokte groente receptenlab.nl

De saus die ik er bij gebruikt komt van Leukerecepten.nl en het gaat dan om de ketjapsaus. Ook een lekker recept trouwens, maar ik gebruik de saus nu dus ook voor dit gerecht.

Zoals ik al zij heb ik wat extra ingrediënten aan de saus toegevoegd om hem meer naar mijn zin te maken. Ik zal de ingrediënten die ik gebruik hieronder opsommen maar ik wil wel even voor de duidelijkheid zeggen dat de basis en de werkwijze van leukerecepten.nl komen. Dus ga even naar hun website om te zien hoe je de saus maakt.

Ketjap sojasaus:

 • uitje gesnipperd(eventueel ¼ van een grote ui die je ook voor de wok gebruikt)
 • 1 teentje knoflook doormidden gesneden
 • 2 a 3 eetlepels ketjap manis
 • 2 a 3eetlepels soja
 • 1 theelepel vissaus
 • 1 theelepel sesamolie
 • 75 ml. water
 • 1 theelepel maïzena + 2 theelepels water om het in op te lossen
Gewokte groente receptenlab.nl

De rest is allemaal vrij simpel! De saus maak je alvast in een apart pannetje en tegelijker tijd kan je alvast beginnen met wokken. Zorg dat je pan goed heet is en gebruik zonnebloemolie of arachideolie (ik zou zonnebloem nemen die is het meest neutraal van smaak).

Nou moet ik er wel bij zeggen dat ik elektrisch kook in een ‘wokvormige’ pan. Echt wokken is het dus niet. Ik heb dit gerecht helaas nog niet in zijn volle glorie kunnen proeven, en dat is op gas met een gietijzeren wok!

Maar goed, ik wok altijd eerst apart hetgeen wat ik aan vlees heb en dat haal ik dan uit de pan. Vervolgens gooi ik eerst het uitje in de wok. Als je er voor kiest om prei te gebruiken zou ik deze er ook gelijk bij doen (groenten die rauw niet lekker zijn dus als eerste wokken). Daarna volg al snel de broccoli en eventueel wortel als je die ook gebruikt. Als de ui glazig is en een klein beetje verkleurd dan gooi ik de rest van de groente erbij behalve de taugé, deze gaat echt als laatste. Ondertussen even blijven testen hoe de garing is van alles. Van mij mag het namelijk beetgaar zijn, zeker de paprika mag nog lekker knapperig zijn!

Als de groenten zo goed al klaar zijn kan je ook de saus erbij gooien. Twee minuutjes het vlees mee laten warmen en klaar is kees!

Met dit gerecht kan je eindeloos variëren. Met of zonder vlees, eitje of noten erbij of tofu voor de vegans. Je kan er verschillende soorten paddestoelen bij doen, maar die kan je ook in het bos laten staan ;). Het is ook weer een prima excuus om de groente la te plunderen zolang je maar een beetje let op de verschillende garingen. Vaak doe ik er ook iets van mie of rijst bij, maar houd er dan rekening mee dat dit extra vult.

Ik ga er trouwens van uit dat als je op gas kookt met een gietijzeren wok dat dit gerecht pas echt tot z’n recht komt.  De werkwijze zal dan wel iets veranderen omdat de wokpan dan vele male warmer zal worden. Ik kan hier voor de rest niet zo heel veel over zeggen omdat ik nog niet zo vaak op gas heb gewokt. Het is dus vooral belangrijk dat je pan goed warm is. Hoe dan ook is het een heerlijk, gezonde en snelle manier van koken.

Gewokte groente receptenlab.nl
Spread the love

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *