De koude dagen komen er weer aan en het wordt weer sneller donker. Wat doen we dan? Juist, appeltaart, spekkoek en speculaas bakken. En over kerst dromen. Als het dan toch donker koud en nat moet zijn, dan het liefst in de kerst sferen. Zo ben ik deze keer al vroeg begonnen met tiramisu te “oefenen”. Hoezo oefenen? Omdat ik me oude recept ben kwijt geraakt :-(.
Ook al ben ik van mening dat de essentie van een goede tiramisu in het koffie mengsel ligt, zijn er toch wat kleine nuances in elk recept. Zo gebruikt de een slagroom en de ander alleen eigeel en niet het wit. Ik kan me bij het leven niet meer herinneren of mijn oude vertrouwde receptje wel of geen eiwit had. Het enige wat ik zeker weet is dat er geen slagroom in zat, en dat het altijd een daverend succes mede door het toevoegen van mijn huisgemaakte koffie extract.
Wat ik als volgt probeerde herinneren was of ik na het maken van tiramisu altijd eiwit over had. En ik dacht eigenlijk niet. Van uit die redenatie ben ik dus naar recepten gaan kijken die zowel eiwit en eigeel in hun recept gebruikte. Zo kwam ik op het recept van Brendakookt.nl. Wat me ook over de streep trok was dat de vier eieren die bij Brenda in het recept staan mij een logische hoeveelheid leek, aangezien ik me herinnerde altijd één schaal tiramisu te hebben met kerst.
Nu ik deze introductie heb gegeven wil ik gelijk voor op stellen dat alles wat ik dacht te herinneren fout was…
We beginnen bij het begin: Tiramisu is super simpel maar o zo lekker als het goed en juist gemaakt wordt met goede ingrediënten. Ik herhaal: goede ingrediënten. Hier begon mijn reis bergafwaarts. Ik had een tijd terug tegen beter weten in Lidl savoiardi koekjes mee genomen. Deze stonden al een tijd in mijn kast altijd met de intentie om er tiramisu van te maken. ‘Whats the worst that could happen’ dacht ik.
Enfin, koekies aanwezig en uiteraard Galbani mascarpone. Ik begon dus met het koffie mengsel. Hier heb ik totaal mijn eigen mix van gemaakt en het veeeeeeeel en veeeeeele malen, maar dan ook echt veel sterker gemaakt dan één kop sterke espresso. Ik heb al zo vaak tiramisu gemaakt en met één kopje espresso heb je ten eerste niet genoeg vloeistof om je lange vingers in te dippen en ten tweede als alle smaken bij elkaar komen moet je echt iets sterks hebben om het enigszins in balans te krijgen. Ik wil nogmaals iedereen op het hart drukken, gebruik alsjeblieft niet één kopje espresso, dat zijn maar twee slokken… Ik wil met liefde het exacte recept van mijn koffiemengsel delen, maar dat ga ik pas doen als ik weer een succesvolle tiramisu heb gemaakt (dit zal niet lang duren).