cakerol receptenlab.nl

Cakerol van Ellouisa Cooking

Yesss na de vegierolls heb ik nu ook een cakerol gemaakt. Hij’s fijn… en erg lekker!

Deze keer heb ik gekozen voor het recept van Ellouisacooking.nl. Ik wou in de eerste instantie gaan voor het recept van Pauline’s keuken maar daarvoor had ik een speciaal ingrediënt nodig die je bij de groothandel moet halen. Dus het is Ellouisa Cooking geworden.

Als je wat vaker bakt dan is dit echt een prima recept om te maken. Wat dus wel belangrijk is, ongeacht welk recept je kiest is om de cake gelijk op te rollen als hij uit de oven komt. Dit word dus niet bij alle recepten aangegeven en dit is essentieel!

Ik heb wel een paar kritische puntjes wat betreft Ellouisa’s recept. In haar video legt ze uit dat je per ei 30 gram bloem en 30 gram suiker moet rekenen. Dit is handig om te weten als je bijvoorbeeld een grotere of kleinere bakplaat hebt zodat je de hoeveelheid aan kan passen. Zij maakte een beslag op basis van 4 eieren maar verteld er vervolgens niet bij hoe groot haar bakplaat is. Mijn bakplaat is +/- 38 bij 33 en de hoeveelheid beslag met vier eieren was precies genoeg voor deze maat bakplaat.

Het tweede puntje is dat zij drie eetlepels jam gebruikt voor de vulling maar dat is net iets te weinig wat mij betreft. Zelf heb ik vier goede eetlepels gebruikt en hier kwam ik net mee uit. Ik heb er trouwens wel voor gekozen om mijn jam te verwarmen met twee eetlepels water en deze vervolgens te zeven in plaats van te pureren.

Het laatste puntje is dat zij klopfix gebruikt in de slagroom, dat zou ik niet doen. Zelf probeer ik zo veel mogelijk zakjes en pakjes te vermijden en klopfix is daar een van. Buiten dat vind ik het onzin om de slagroom te verstevigen als je het toch gaat mengen met mascarpone. Wat de slagroom ook iets steviger maakt is poedersuiker en de slagroom even in de diepvries zetten voordat je gaat kloppen.

Mits je de cake gelijk oprolt is het prima en makkelijk recept. De ingrediënten lijst is ook prima te doen en toegankelijk voor iedereen. 

Je begint heel simpel met het scheiden van de eieren en deze klop je apart op, zorg dat je kom vetvrij is anders word je eiwit niet stijf!

cakerol receptenlab.nl
cakerol receptenlab.nl

Volgende stap is eiwit en eigeel bij elkaar scheppen. Niet roeren niet kloppen maar rustig mengen anders is de lucht eruit. Daarna volgt een wat moeilijker stap. Hier heb ik zelf altijd wat moeite mee en dat is om goed de bloem door het eimengsel te mengen zonder er al te veel luchtigheid te verliezen, en tegelijkertijd te zorgen dat er geen klontjes bloem meer zitten. Je zal merken dat dit nog best een karweitje is. Dus probeer echt goed op te letten dat al het bloem er doorheen gemengd is anders krijg je harde klonten meel in je cake.

cakerol receptenlab.nl

Het beslag stort je vervolgens op de met beklede bakplaat (ik heb het bakpapier met boter ingevet), en vervolgens gaat deze heel kort in de oven. Zorg dat je ondertussen een vel bakpapier klaar hebt liggen waar je de cake met de bovenkant gelijk op kan leggen. Je kan dit ook met een theedoek doen maar ik ben toch een beetje bang dat er zeepresten in zitten. Met een bakpapier gaat dit net zo makkelijk. Strooi wel een laagje suiker en een paar druppels water erop en dan blijft de cake ook niet plakken. Dit staat trouwens niet in Ellouisa’s recept maar dat zou ik dus echt wel doen, ik heb dit in andere recepten gelezen en dit werkt perfect.

cakerol receptenlab.nl

Wanneer de cake klaar is deze dus gelijk op het bakpapier leggen. Helaas was bij mij het laatste stukje dus al afgekoeld en kon ik deze niet oprollen want hij scheurde. Eigenlijk kwam ik ook net dat stukje aan bakpapier te kort, misschien had dat er ook iets mee te maken. Dus bij deze is het misschien handig om 1,5 lengte bakpapier te gebruiken zodat hij helemaal opgerold kan worden. Eenmaal opgerold laat je de cake goed afkoelen, het liefst op een rooster zodat alles gelijkmatig afkoelt.

cakerol receptenlab.nl
cakerol receptenlab.nl
cakerol receptenlab.nl
cakerol receptenlab.nl

Toen de cake eenmaal was afgekoeld ben ik de slagroom gaan kloppen, zonder klopfix dus. Daarna even snel de mascarpone erdoor geklopt en deze weg gezet in de koelkast. Als laatste heb ik dus 4 flinke eetlepels frambozen jam verwarmd met 2 eetlepels water. Vervolgens heb ik de cake uitgerold en de jam erboven gezeefd, dit is even een werkje maar dan weet je zeker dat je zo min mogelijk pitjes in de cake hebt. Dan rust er nog maar één ding en dat is de slagroom/mascarpone erop te scheppen. Het lijkt even veel in het begin maar ik heb gewoon alles erop gegooid. Ik moet toegeven dat de hoeveelheid slagroom/mascarpone prima past bij de hoeveelheid cake, ook al had ik een stuk moeten afsnijden.

cakerol receptenlab.nl
cakerol receptenlab.nl

Toen ik de cake eenmaal met alles opgerold had was ik erg in mijn nopjes moet ik zeggen. Wat een ontzettend leuk en mooi ding om te maken, dat ik dat niet eerder heb gedaan joh! Hij was heerlijk!

Prima recept van Ellouisa maar ik zou dus minimaal één eetlepel meer jam gebruiken, geen klopfix en niet in een theedoek rollen maar in bakpapier.

cakerol receptenlab.nl
cakerol receptenlab.nl
Spread the love

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *