Spekkoek receptenlab.nl

Spekkoek: recept van Rutger Bakt

De spekkoek… een prachtig mooi gelaagd Indonesisch lekkernij. Heerlijk en niet zo moeilijk om te maken, maar je bent er wel even zoet mee. Ik heb nu al een paar keer spekkoek gemaakt en dit is voor mij echt een inluiding naar het koude weer. De speculaas kruiden zijn dan ook altijd tot ver in de hal te ruiken. Voorheen gebruikte ik het recept van 24Kitchen, maar ik zag nu dat Rutgerbakt ook een recept geplaatst heeft. Deze ga ik vandaag proberen. Het lijkt me namelijk ook leuk om het resultaat te zien want de twee recepten zijn namelijk totaal verschillend. Het recept van Rutger komt overigens uit een Indonesisch kookboek. Kan niet missen lijkt me ;-).

Het is wel een kleine investering want je hebt namelijk een hoop eieren nodig, een flinke hoeveelheid boter en een sh*tload aan suiker. Gelukkig heb ik de kruiden die je nodig hebt standaard in de kast staan. Mocht bij jou dit niet het geval zijn denk ik dat je wel weg komt met speculaas kruiden en/of koekkruiden. Ik zou dan 2el gebruiken, maar dit zou je eventueel ook even kunnen Googlen.

Het is in ieder geval zaak om alles van tevoren klaar te zetten en zorg dat je minimaal één hele grote kom hebt om je hoofd beslag in te maken. Want het wordt sowieso al een zooitje, maar met te kleine kommen kan je helemaal je lol op.

Spekkoek receptenlab.nl
Spekkoek receptenlab.nl

Je begint met de boter romig te kloppen en hier voeg je vervolgens de eidooiers aan toe. Dit is het simpele gedeelte. Vervolgens mag de suiker er per 2 schepjes bij. Zoals het recept dicteert duurt het mixen rond de 10 minuten, en dat is ook niet gek als je ½ kilo suiker per 2 schepjes moet toevoegen. Maar het is het allemaal waard. Vervolgens ga je in een andere kom de eiwitten stijf kloppen en deze mogen dan bij het botermengsel gevouwen worden. Hier wordt het een beetje tricky. Je moet dus opletten dat je niet de lucht eruit vouwt, maar het is ook een beetje onhandig met zo’n grote hoeveelheid aan ingrediënten. Vandaar de grote kom.

Spekkoek receptenlab.nl
Spekkoek receptenlab.nl

Je zal gauw genoeg merken dat het mengsel er verdacht en geschift uit begint te zien. Ik had er bijna de klere over in, maar de ervaring leert dat dit wel eens gebeurt en het niet persè hoeft te betekenen dat het daadwerkelijk geschift is. Dus no worries, gewoon voorzichtig verder doen tot je geen eiwit meer ziet. Ik ben op dit punt dus de bloem toe gaan voegen. Dit ook weer per 3 eetlepels. Hier zal je zien dat het beslag er langzaam beter uit gaat zien. Maar blijf nog steeds rustig scheppen om de luchtigheid er in te houden.

Spekkoek receptenlab.nl
Spekkoek receptenlab.nl
Spekkoek receptenlab.nl

Wanneer het beslag volledig is gemengd pak je de tweede schone kom erbij om het beslag te verdelen. Dit moet je even ‘eyeballen’. Het makkelijkst is om twee even grote kommen te hebben, zo kan je beter inschatten of er in elke kom even veel beslag zit. Als laatste doe je het kruidenmengsel in een van de twee kommen. Dit schep je ook nog even rustig door en daarna kan je aan de slag met het bakken. Zorg dat je twee even grote lepels hebt om het beslag in de taartvorm te verdelen. En onthoud dus hoeveel scheppen je per laagje gebruikt. Zodra dit allemaal gedaan en klaar staat dan kan het laagjes festijn beginnen! Ik heb twee kleine opscheplepels gebruikt en het eerste laagje was ongeveer 4 scheppen.

Spekkoek receptenlab.nl

Zoals Rutger zegt: het eerste laagje moet ongeveer 4 tot 6 minuten, maar let hier even op want het moet goudbruin zijn. Bij mij heeft ‘ie er dus iets langer dan 6 minuten in gezeten.

Spekkoek receptenlab.nl
Spekkoek receptenlab.nl

Wat ik altijd graag doe als ik aan de tweede gekruide laag begin is in ieder geval de afzuiging aan zetten. Dit doe ik om de dood eenvoudige reden om heel het pand naar speculaas te laten ruiken en daarbij hopelijk wat winterharten te verwarmen. Spread the love people :-).

Spekkoek receptenlab.nl
Spekkoek receptenlab.nl

Het is tijden het hele bakproces enorm belangrijk om de boel in de gaten te houden en niet perse van de tijd uit te gaan. Dit is zeker het geval als je hem onder de grill gaat bakken want dan gaat het snel. Na dat je het gekruide laagje ook hebt gebakken hoef ik vast niet te vertellen wat daarna komt… Ik zal ook niet van elk laagje een foto plaatsen maar alleen van de eerste vier. Zo kan je goed het verschil zien wat er gebeurt als je hem onder de grill bakt.

Spekkoek receptenlab.nl
Spekkoek receptenlab.nl
Spekkoek receptenlab.nl
Spekkoek receptenlab.nl

Waar ik wel op een gegeven moment tegen aan liep was dat ik toch minder blank beslag had dan gekruid beslag. Dit zal altijd een dingetje blijven tenzij je het echt gaat afwegen, maarja hè ;-). Wat ik meestal dan ook doe is dan maar een laagje van het een dunner en een laagje van het ander iets dikker, huppa ook weer opgelost. Bij de laatste vier laagjes moet je wel even opletten dat je uitkomt en dat je niet blijft zitten met te veel of te weinig beslag.

Ik moet zeggen dat bij mij alles in mijn taartvorm paste (24cm). Dit was bij het recept van 24Kitchen wel anders. Ik bleef altijd met beslag zitten dus moest ik nog eens aan de slag met een tweede kleinere taartvorm. Zo was je dus echt heel de dag bezig. Het recept van Rutger is perfect voor een 24 cm vorm!

Zodra de laatste laag is gebakken is het dus de bedoeling dat je hem nog eens 15 minuten op 150 graden verder laat bakken. Dit is niet wat ik gewend was bij het 24Kitchen recept, maar ik heb me daarom ook volledig over gegeven aan het recept van Rutgerbakt. En so far so good want hij kwam prachtig uit de oven.

Spekkoek receptenlab.nl

Wanneer de spekkoek volledig is afgekoeld kan je hem dan eindelijk proeven. Wat mij betreft is hij zelfs beter de volgende dag. Nou moet ik wel eerlijk toegeven dat ik iedere keer weer twijfel bij spekkoek of ik er meer kruiden in moet doen. Van mij mag het namelijk best wel aanwezig zijn. Maar het is ook een risico natuurlijk, zeker als je een groot gedeelte gaat weg geven. Niet iedereen houd van heftige kruiden in zijn cakeje :-). Maar zoals ik al zij moet de koek even de tijd krijgen om te ontwikkelen, zoals met alle kruidige gerechten. Maar toch mogen er van mij nog meer kruiden in.

Ik ben wel zeer te spreken over dit recept. Ondanks dat ik wel van mening ben dat het misschien handig is aan te geven wanneer er een punt komt dat het beslag lijkt te schiften, je moet dit namelijk een paar keer ervaren hebben om te weten dat er niets aan de hand is (ik heb in het begin van mijn bakcarrière wel eens om deze reden een beslag weg gegooid) Het is ook een makkelijk recept. Maar waar ik het meest tevreden over ben is dat het beslag perfect in een 24cm bakblik past. Dit geeft echt het verschil van een paar uur extra werk hebben aan een 2de bakblik. Dikke aanrader dus!

Spekkoek receptenlab.nl
Spread the love

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *