Appelroosjes receptenlab.nl

Appelroosjes: recept van Leuke recepten

Vandaag heb ik weer (je raadt het al) iets sexy uitgeprobeerd. Namelijk appel roosjes. Dit zijn bladerdeeg hapjes met appelschijfjes in de vorm van een roosje. Ik had deze al een tijd geleden voorbij zien komen en ze stonden al een lange tijd op de to do baklijst. Vandaag heb ik ze dan eindelijk gemaakt.

Ik heb deze keer gekozen voor het recept van Leukerecepten.nl. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik voor dit recept niet heel veel rond heb gezocht omdat er in principe weinig zelfgemaakte elementen aan te pas komen. Je gebruikt vijf ingrediënten waarvan ze allemaal niet zelfgemaakt zijn. Uiteraard kan je er voor kiezen om het bladerdeeg zelf te maken. Maar ik zou niet aanraden om speciaal voor dit recept bladerdeeg te maken. Want eerlijk is eerlijk, met prefab diepvries bladerdeeg zijn de appelroosjes ook erg lekker. Maar mocht je net als ik al een tijdje bladerdeeg willen maken gewoon voor de fun, dan zou ik zeggen go for it!

Het recept zelf is redelijk simpel en je gebruikt in principe dus weinig ingrediënten. Namelijk bladerdeeg, suiker, kaneel en appels en abrikozenjam (ik denk dat het trouwens ook prima smaakt zonder de jam mocht je dit dit niet in huis hebben). 

Volgens het recept snijd je een appel door de helft en verwijder je het steeltje en het klokhuis. Nou moet ik eerlijk zeggen, op de website had ze op een of andere manier het klokhuis en het steeltje er perfect uit gesneden. Dat lukte mij niet zo goed, maar goed het gaat erom dat ze verwijderd zijn. Ook ben ik niet in het bezit van een mandoline. In plaats daar van heb ik een staande rasp gebruikt en dat ging op zich ook prima, ik denk dat het in ieder geval beter gaat dan met een kaasschaaf. Een nadeel was wel dat ik zeker 1/3 van de schijfjes niet kon gebruiken omdat de vorm niet goed genoeg was. Gelukkig waren ze wel goed genoeg om op te eten ;).

Appelroosjes receptenlab.nl
Appelroosjes receptenlab.nl

Dan gaan we verder met de volgende stap. Het recept omschrijft dat je de appelschijfjes in water en citroensap moet verwarmen. Hetzij in de magnetron, hetzij op het fornuis. Ik heb dit slechts voor 30 seconden in de magnetron gedaan omdat ik eigenlijk bang was dat het zou koken als ik het langer zou laten. De appels na 30 seconden in de magnetron niet veel buigzamer geworden. Ik denk stiekem dat ik ze dan toch wat langer had moeten verwarmen. Maar ik vrees dat het ten koste van de smaak zou gaan. Vervolgens heb ik een aantal schijfjes laten uitlekken op een keuken papiertje. Dit zou ik wel aanraden ook al staat dit niet in het want anders word het deeg te nat. 

Ondertussen had ik al 2 bladerdeeg plakjes aan elkaar geplakt en in strookjes gesneden. Vervolgens heb ik de strookjes bestreken met de jam en gevuld met de appelschijfjes. Daarna heb ik deze zo mooi en strak mogelijk geprobeerd op te rollen maar dat was toch iets moeilijker dan ik had gehoopt. Dit kwam natuurlijk ook doordat de appels niet zo buigzaam waren. Het was dus eigenlijk meer vouwwerk dan rolwerk.

Appelroosjes receptenlab.nl
Appelroosjes receptenlab.nl
Appelroosjes receptenlab.nl

Wat ik trouwens wel gelijk even duidelijk wil maken is dat het recept het over een muffinvorm heeft waar je de roosjes eventueel in kan bakken. Ik heb voorhand vol goede moed alle vormpjes van mij muffinvorm ingeboterd om er nader hand achter te komen dat de roosjes veel te klein zijn voor een gewone muffinvorm… lekker weer dan. Gebruik dus een mini muffinvorm! Of je kan een extra grote bladerdeeg roos rollen, maar dat zou ik niet aanraden omdat je dan met je afbak tijden zit. Buiten dat moeten het appelROOSJES worden een geen dikke pioenroos. Dus wees gewaarschuwd, dit is een mini hapje en je gebruikt dus ook mini gereedschap.

Appelroosjes receptenlab.nl

Toen ik de roosjes had gedraaid zagen ze er niet zo sexy uit als op de foto’s van internet maar toch was ik er redelijk tevreden mee. Wel is het echt even een werkje en als ik dit recept niet meer dan 1x per jaar hoef te maken dan ben ik blij. Het is namelijk echt geen recept om ff snel voor de lol te maken maar meer om eens in de zoveel tijd mee te pronken. Al met al was ik toch blij dat ik ze eenmaal in de oven had staan. Wat ik wel van te voren vreesde was dat de bovenste randjes van de appels zouden verbranden, dit gebeurde dus ook.

Op de website staat trouwens niet op hoeveel graden de oven moet dus ik heb gewoon de temperatuur gebruikt die op de verpakking van het bladerdeeg stond, dit was 210 graden. Volgens de website moeten de roosjes 25 minuten in de oven zitten maar ik heb ze er na 20 minuten uit gehaald omdat het anders crematorium werk zou worden. Ik was ook eigenlijk bang dat ze waren mislukt omdat ze van boven zo donker waren geworden.

Appelroosjes receptenlab.nl

Er was maar op een manier achter te komen of ze mislukt waren en (dat raad je ook al) dat was door te proeven. En nou moet ik zeggen ik was aangenaam verrast. Niet dat ze nou super veel naar appel smaakte maar het was zeker goed genoeg. Buiten dat kan je natuurlijk ook niet missen met bladerdeeg hapjes. Ik was in ieder geval blij dat ze genoeg gegaard waren want de appels leken nog redelijk vochtig toen ik ze in het bladerdeeg rolde. Ik was eigenlijk bang dat dit de krokantheid zou beïnvloeden. Dus al met al was het een grote meevaller.

De bladerdeeg roosjes zijn wel echte party starters. Zoals ik al zij kan je haast niet missen met bladerdeeg hapjes en zullen de meeste mensen er graag een proberen. Maar zoals vaker met mini hapjes gaat er veel werk in zitten en ben je blij wanneer het einde in zicht is. Ik heb ze nu gemaakt omdat ik toch al van plan was appelflappen te maken en ik wist dat ik maar één portie ging maken.

Ondanks dat ze toch lekker waren is er wel een puntje van kritiek en dat is dat de appel niet zo heel goed te proeven was. Ik zou voor thuis dan met dezelfde ingrediënten gewoon lekker appelflappen maken :).

Appelflappen receptenlab.nl
Spread the love

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *