Appelrastervlaai receptenlab.nl

Appelrastervlaai: recept van Vlaairecepten

Tweede poging vlaai! Omdat ik niet 100% tevreden was over mijn eerste poging heb ik vandaag opnieuw een appelvlaai gemaakt. Deze keer wou ik persé een rastervlaai maken. En omdat ik toch van het experimenteren ben heb ik ook gekozen voor een andere website, namelijk vlaairecepten.nl. Op deze website vind je een basis recept voor een Limburgse vlaaibodem met raster (er staat vermeld dat je de helft meer ingrediënten moet gebruiken voor een raster of een deksel).  Uiteraard was dit niet het eerste recept wat ik heb gekozen, ik was in eerste instantie van plan om een recept van Landleven.nl te gebruiken. Deze vlaai zag er namelijk ook wel cool uit met een nostalgisch dekseltje. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om hun vulling te gebruiken. 

Waarom ik uiteindelijk gekozen heb voor het basis recept van Vlaairecepten kan ik niet goed verantwoorden. Ik dwaal vaak af als ik op zoek ben naar een specifiek recept. Vaak kies ik uiteindelijk het recept wat past bij mijn zoekopdracht en bij mijn bak gereedschap. Dat waren deze keer ‘appelvlaai met raster’ en deze wou ik graag in mijn (ongebruikte) grote gekartelde vlaaienblik bakken. Dit was dus conform het recept van Vlaairecepten.nl :). Overigens is het recept zonder vulling, vandaar dat ik er voor gekozen heb om wederom twee websites te raadplegen.

De ingrediënten die gebruikt worden zijn onder andere bloem, verse gist, basterd suiker en een eidooier. De werkwijze voor de vulling is volgens Landleven 5 appels in stukjes snijden en die vervolgens in een laagje water met kaneel en suiker verwarmen. Dit was trouwens ook de werkwijze van mijn appelkruimelvlaai.

Als eerste ga je dus het deeg maken omdat deze minimaal een uur moet rijzen. Ik heb het bloem op mijn aanrecht gegooid en daar een kuiltje in gemaakt voor de overige ingrediënten. Deze keer heb ik er wel aan gedacht om het zout niet door de bloem te mengen, maar deze juist als buitenste randje om het bloem te gooien. Je begint dus van binnen naar buiten de ingrediënten te mengen.

Appelrastervlaai receptenlab.nl

Zodra de ingrediënten tot  een samenhangend geheel zijn gekneed kan je deze het beste minimaal tien minuten door blijven kneden (ik heb mijn kookwekker op 13 minuten gezet!). Eenmaal klaar laat je het deeg minimaal 1 uur reizen. Dit doe ik dus altijd in mijn oven (oven staat uit) onder een vochtige theedoek. Na anderhalf uur heb ik mijn deeg eruit gehaald en ik was aangenaam verrast om te zien dat het meer dan verdubbeld was. Dat is dus wat ik een gistdeegje noem ;). Vergeleken met dit deeg was mijn andere vlaaideeg dus een stuk minder.

Appelrastervlaai receptenlab.nl
Appelrastervlaai receptenlab.nl

De volgende stap is om het weer even door te kneden, uit te rollen en in de bakvorm doen. Ondertussen ben ik ook mijn appels gaan verwarmen. Maar omdat mijn appels niet zo heel veel vocht verloren (ik heb deze keer Jonagold gebruikt) was het niet nodig om het over gebleven sap te binden. Wat ik wel heb gedaan is een eetlepel custard poeder door de appels heen gemengd zodra ze een beetje waren afgekoeld. Dit heb ik dus niet toegevoegd wanneer de appels nog warm waren, dit was dus wel het geval bij mijn eerste vlaai recept. Waar ik bij het eerste recept dus ook wat moeite mee had is dat het appelmengsel er heel raar en draderig uit ging zien. Ik dacht dus dat dit kwam door de toevoeging van de custard poeder en maïzena. Maar ik kwam er nu dus achter dat de appels er deze keer ook weer raar een draderig uit gingen zien. Het kan dus niet anders dat dit komt door de toevoeging van suiker en kaneel in combinatie met het sap van de appels. Heel stom, ik had bij mijn eerste vlaai dus nooit de appels weg hoeven gooien. Live and learn!

Appelrastervlaai receptenlab.nl
Appelrastervlaai receptenlab.nl

Bij deze wil ik dus alvast waarschuwen dat als je de appelen gaat verwarmen met de kaneel en suiker dat het er een beetje slijmerig uit gaat zien. Dus don’t worry, proef je niets van terug en het hoort blijkbaar bij het proces.

Het appel mengsel word vervolgens in het bakblik gedaan die ondertussen bekleed is met het deeg. Mijn bakblik is 30 cm met ribbeltjes aan de zijkant (uit de action). Vervolgens gebruik je het resterende deeg om het raster van te maken. Wat ik daarna heb gedaan is iets wat ik eigenlijk nooit eerder heb gedaan met een taart en dat is koffiemelk gebruiken in plaats van ei om de taart af te strijken. Deze werkwijze ben ik aantal keer tegen gekomen tijdens mijn vlaai onderzoek. Ik wou het een keer uit proberen omdat ik deze keer niet een heel ei wou verspillen, koffiemelk is namelijk iets wat bij mij thuis altijd op gaat. Dus ik dacht, waarom niet.

Appelrastervlaai receptenlab.nl

Dan is het na 25 a 30 minuten tijd om de vlaai uit de oven te halen. Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik hem een beetje droog vind ogen. Ook ben ik niet helemaal blij met de restjes koffiemelk vlekjes die ik hier en daar zie zitten. Met eigeel ziet het eind resultaat er toch altijd wat sexyer uit. Maar goed, dat soort dingen zijn natuurlijk altijd te verbergen met poedersuiker. Zolang het de smaak maar niet beïnvloed heeft. En dat brengt ons naar de volgende en laatste stap, proeven!

Appelrastervlaai receptenlab.nl
Appelrastervlaai receptenlab.nl

Omdat de vlaai wat later klaar was dan de bedoeling heb ik hem pas de volgende dag geproefd. Ik kan al gelijk zeggen dat het ontzettend tegen viel! Bah, deze vlaai was echt drie keer niks. Het deeg was super taai en droog, voornamelijk het raster was bijzonder onaangenaam. Diep teleurgesteld, verontwaardigd en met pijn in mijn hart heb ik hem toch echt moeten weg gooien. Ik weet niet precies wat er mis is gegaan want mijn deeg toch echt super mooi gerezen. Zou het kunnen dat ik alle luchtigheid eruit heb gerold? Of ligt het gewoon aan het recept…? Ook was ik niet onder de indruk van de appelvulling. Misschien was deze vulling ook niet de juiste keuzen voor deze vlaai omdat hij echt wat meer vocht mocht hebben. Alles bij elkaar was gewoon droog en taai. Ik twijfel enorm waar het nou aan ligt.

Misschien had ik deze twee recepten niet moeten combineren, misschien had ik wat voorzichtiger moeten uitrollen, en misschien had gewoon eistrijksel moeten gebruiken in plaats van koffiemelk. Maar misschien was het deze keer gewoon een slecht recept. Kan allemaal, maar één ding weet ik zeker:

Word wederom vervolgd…

Appelrastervlaai receptenlab.nl
Spread the love

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *