Ik heb mijn vlaai 10 a 15 minuten langer in de oven gelaten omdat de kruimels niet goudbruin waren na 30 minuten. Maar het randje is daardoor wel wat donker geworden. Als de vlaai uit de oven is moet je deze na 10 minuten uit de vorm halen. Dit is vele male makkelijker gezegd dan gedaan en ik heb geen idee hoe je dit het beste aan kan pakken. Je hebt sowieso al een groot probleem als je je bakvorm niet goed hebt ingevet. Ik heb hiervoor trouwens boter gebruikt en geen bakspray. Ik vind bakspray onzin, boter werkt beter en buiten dat is zo’n busje met drijfgas ontzettend slecht voor onze planeet.
Mijn vlaai is uiteindelijk uit de vorm gekomen door hem een beetje schuin te houden en hem als het ware eruit proberen te ‘hoppen’. Dit moet wel snel en met een beetje kracht gebeuren. Er vallen wel wat kruimels van af maar dat kan weer terug gelegd worden. Het deeg uit de vorm halen zal waarschijnlijk makkelijker gaan met een bakvorm met lagere rand.
Op zich is er met dit recept niets mis en het uiteindelijke resultaat mag er best wezen. Wel vond ik dat er wat meer smaak aan de bodem mocht zitten, maar dit kan ook komen door dat hij iets langer in de oven heeft gestaan. Wat ik wel erg lekker vond aan dit recept is de dikke laag kruimel die er boven op gaat, dat geeft een extra lekkere crunch. De volgende dag smaakt hij eigenlijk nog beter! Ook al is mijn zoektocht naar het ultieme vlaai recept nog niet helemaal bevredigd, kan ik deze vlaai toch aanraden. Hij is uiteindelijk helemaal op gegaan en het is ook een toegankelijk recept.
De vlaai zoektocht word vervolgd…
Ah wat jammer dat de vlaai niet zo gesmaakt heeft! Wat ik wel weet als trouwe vlaaibakster, dat oefening kunst baart. Bij mij lukt deze vlaai eigenlijk altijd wel en wij vinden hem hier heerlijk dus geef het recept niet op! Oja voor het eruit halen leg je een bord op de vlaai, dan de vlaai omdraaien, pan verwijderen en daar een bord onder plaatsen 😉
Ik denk dat je helemaal gelijk hebt Dorien en hij was ook echt niet verkeerd want hij is helemaal opgegaan. Ik kan het recept ook zeker aanraden aan andere mensen (dit zal ik ook even bij het artikel schrijven). Super bedankt voor je tip over de vlaai uit de pan halen die ga ik zeker gebruiken en super bedankt voor je reactie!
Wat een goed recept! Voor de verjaardag van mijn dochter maak ik meestal appeltaarten, maar wil hier eigenlijk een andere draai aan geven. Een vlaai heb ik overigens nog nooit gemaakt, maar het ziet er niet eens zo lastig uit. Ik ben benieuwd of deze net zo lekker gaat worden.
Hoi Marie,ik heb eigenlijk precies hetzelfde. Ik maakte altijd appeltaart maar ik wou eens een vlaai proberen omdat je er zulke leuke variaties mee kan maken. Eigenlijk is het ook niet zo lastig want de bodem komt eigenlijk altijd op hetzelfde neer :). Ik hoop dat hij lekker is geworden.