Chocolade taart

Sachertorte: recept van Rutger Bakt

Ik had zomaar eens zin om een echte chocolade taart te maken. Want ik had er eigenlijk nog nooit eentje gemaakt, shame on me I know ;).  Na wat struinen op internet kwam ik uit op een Sachertorte van Rutgerbakt.nl. Ik koos dit recept omdat de taart er in eerste instantie aantrekkelijk uitziet en omdat het een simpel recept lijkt. Ik heb na Rutger’s website nog wat verder gegoogled naar Sachertorte en ik kwam er nog een tegen van Cees Holtkamp. Hij heeft een heel mooi filmpje op Youtube staan en je kan het ook vinden op Foodtube.nl. Ik heb zijn recept niet gebruikt omdat ik las dat er drie dagen voor uitgetrokken moest worden, dus misschien een andere keer. Ik heb overigens wel wat trucjes toegepast van Cees Holtenkamp maar dat word vanzelf duidelijk.

De ingrediënten die in dit recept gebruikt worden zijn onder andere boter, suiker, eieren en chocolade. Ik heb 72% cacao chocolade gebruikt en patentbloem (en uiteraard alle ingredienten op kamer temperatuur). Ik kan wel alvast de tip geven om de bloem en poedersuiker te zeven omdat het mengen van het beslag dan makkelijker en sneller gaat, zeven iets iets wat je eigenlijk altijd moet doen voor het beste resultaat.

Je begint met het au bain marie smelten van de chocolade en terwijl je dat doet kan je alvast de boter en poedersuiker mengen. Ik heb dit eerst even rustig met een lepel gedaan anders stuift de poedersuiker overal. Volgens het recept doe je nu ook zout erbij, maar je kan er ook voor kiezen om deze bij het eiwit te doen. Dit maakt het eiwit makkelijker stijf te kloppen. Ondertussen is de chocolade gesmolten en haal je deze van de warmte bron af omdat je dit niet te warm bij het beslag mag doen. Daarna ga je het botermengsel luchtig kloppen. Ik heb zeker 3 a 4 minuten staan kloppen.

Sachertorte receptenlab.nl
Sachertorte receptenlab.nl

Nadat de eierdooiers door het beslag zitten zou je volgens het recept de eiwitten stijf moet kloppen, dat zou ik dus niet doen. Ik heb dit juist als laatste gedaan omdat de eiwitten dan mooi stijf blijven. Dus éérst de chocolade en bloem door het eiermengsel spatelen en daarna de eiwitten stijf kloppen. Let op doe dit in een glazen of roestvrij stalen kom die vetvrij is, en de gardes moeten ook vetvrij zijn. Ik gebruik altijd citroensap om de boel vetvrij te maken.

Sachertorte receptenlab.nl
Sachertorte receptenlab.nl
Sachertorte receptenlab.nl

Tot nu toe ging bij mij alles prima en ben ik eigenlijk nergens tegen aan gelopen. Ik heb vervolgens de cake in de oven gezet op 170 graden en de wekker op 50 minuten gezet. Nou was het rare dat de bovenkant toch een beetje ging verbranden terwijl mijn oven was terug gezakt naar 160 graden (in verband met de ovendeur open te doen). Gedurende de resterende baktijd heb ik zelfs de oven niet meer goed op temperatuur kunnen krijgen, hij bleef steeds onder de 170 graden en toch is de bovenkant verbrand. Nou heb ik een klein inbouw oventje die al wat jaartjes oud is wat een reden kan zijn voor de temperatuur schommelingen. Maar voor de mensen die een soortgelijk oven hebben zou ik aanraden om de cake op het onderste rooster te zetten.

Sachertorte receptenlab.nl
Sachertorte receptenlab.nl

Dan is het tijd om de taart doormidden te snijden en er verwarmde en gezeefde abrikozen jam tussen te smeren. In het recept word er 300 gram jam genoemd, maar dat leek mij toch iets te veel. Ik heb ongeveer 200 gram gebruikt en ik hield nog steeds over. Maar je kan er voor kiezen om er een dikke laag jam tussen te smeren (misschien was dit ook de bedoeling). Misschien is het in dit recept niet eens zo verkeerd om het eens te proberen met frambozen jam. De rest van de taart moet afgesmeerd worden met de rest van de jam, dit is nodig om de ganache mooi te laten hechten en te glanzend.

Sachertorte receptenlab.nl
Sachertorte receptenlab.nl

Als laatste maak je de ganache en dit ging ook allemaal vrij simpel. Eerst was ik even bang dat de hoeveelheid slagroom te weinig was maar alles ging uiteindelijk goed. Dan volgt als laatste het storten van de ganache. Hartstikke leuk werkje! Dit had ik nog niet eerder gedaan en het was best leuk. De zijkantjes konden wel wat mooier maar dat is voor de volgende ganache taart.

Sachertorte receptenlab.nl
Sachertorte receptenlab.nl
Sachertorte receptenlab.nl

De taart heeft vervolgens een nachtje in de koelkast op staan stijven en de volgende dag zag hij er prachtig uit. Dan moest er nog maar één ding gebeuren en dat is was proeven. En ik moet eerlijk zeggen dat me dat behoorlijk tegen viel. De taart mist echt een botercème of iets dergelijks in het midden. Dat laagje jam is net niet genoeg. Misschien dat ik mijn laagje te dun had uit gesmeerd, maar ik denk niet dat een dikke laag jam de taart beter had gemaakt. Ook had ik niet de indruk dat mijn cake te droog was vanwege de verbrande bovenkant. Integendeel, ik vond de cake juist het lekkerst. De taart in geheel was in feite droog zonder droog te zijn en dat was gewoon jammer. Wat dat betreft was het recept zelf erg leuk om te maken en goed uit gelegd, het ligt gewoon aan de taart zelf. Ik kan aanraden om een ander soort chocolade taart te maken want de Sachertorte valt gewoon een beetje tegen.

Sachertorte receptenlab.nl
Spread the love

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *