Paleisbanket receptenlab.nl

Paleisbanket: recept van Heel Holland Bakt en Bakkers Baas

Vandaag gaan we het hebben over paleisbanket. Ik zag toevallig op mijn werk een pak koekjes waar deze prachtige dingen in zaten en ik dacht whoa…. Dat wil ik ook maken.

Ik heb eerlijk gezegd naar twee recepten tegelijk gekeken. Ik heb een filmpje van Heel Holland Bakt gebruikt en een recept van Bakkersbaas.nl. Dit heb ik gedaan omdat het recept van Bakkersbaas lekker compact en simpel is. Maar een filmpje erbij is altijd makkelijk.

De ingrediënten zijn op beide websites vrijwel hetzelfde. Amandelspijs, ei, abrikozen en frambozen jam. Het grote verschil is dat Heel Holland Bakt gebruik maakt van ouwel papier en een extra eidooier. Het eidooier kan denk ik wel weg gelaten worden want ik heb het meeste weg gegooid en dat vind ik gewoon zonde. De reden om wel een eidooier te gebruiken is voor de kleur.

Als je aan ouwel papier kan komen zou ik dat zeker gebruiken omdat dat gewoon iets leuks heeft. Ook blijft de onderkant van het koekje zacht dus de ouwel is daar een mooie tegenhanger voor. Zelf heb ik overigens geen ouwel gebruikt. Ook  heb ik heel lui amandelspijs uit de supermarkt gebruikt en ook de fondant kwam uit een pakje. Meestal maak ik alles zelf maar ik wou deze keer eerst zeker weten of dit recept te doen is. En dat is het zeker! Eigenlijk is het vrij simpel, je kan best rap klaar zijn. Zorg er wel voor dat je genoeg spuitzakjes in huis hebt anders is het dus niet te doen.

Ik heb met een handmixer de spijs losgeklopt en beetje voor beetje het ei er bij gedaan tot ik een spuitbare massa had. Deze massa gaat in een spuitzak met een gekarteld mondje. Vervolgens heb ik de banen gespoten op een silicone matje, maar dit kan dus ook op ouwel of bakpapier.

Paleisbanket receptenlab.nl

Nou staat er in het recept van Bakkers Baas dat je de spijsbanen even moet laten drogen. Dat heb ik niet gedaan omdat dat ook niet gedaan werd in het Heel Holland Bakt filmpje, maar ik denk dat het geen kwaad kan om het wel te doen. Vervolgens heb ik de koekjes onder een krant in een loei hete oven gezet, en deze begon na 6 minuten vreselijk te roken. Ook begonnen de randjes van de koekjes behoorlijk donker te worden. Ik heb ze er na 8 minuten uit gehaald omdat ik bang was dat de boel vlam zou vatten. Even later heb ik ze toch weer even terug gezet, van mij mogen ze namelijk wel knapperig zijn. Het is toch een beetje eng met zo’n krant, misschien kan er beter met een dubbele bodem bakpapier gewerkt worden. En misschien is het helemaal niet nodig om een krant onder een silicone matje te leggen, ze zijn er nu namelijk vrij zacht uit gekomen. Maar goed koekies eruit, en daarna gelijk een baantje in het midden maken met de achterkant van een spatel of houten lepel.

(Zoals je op de foto ziet is de laatste baan niet erg fraai. Dit komt omdat mijn spuitmond het begaf, hij floepte er zo uit… beetje jammer van het 24 Kitchen merk). 

Paleisbanket receptenlab.nl
Paleisbanket receptenlab.nl

Vervolgens gelijk de warme abrikozen jam erop en ooooh wat gaan ze mooi glimmen 🙂 (je ziet het niet goed maar de foto hier onder is met abrikozen glans).

Paleisbanket receptenlab.nl

Daarna spuit je er met een spuitzakje frambozen jam in, maar pas op dat je een mini puntje afsnijd/knipt van de spuitzak zodat je een piepklein baantje kan maken.

Paleisbanket receptenlab.nl

Dan als laatste heb ik de fondant verwarmd in een steel pannetje en net zoals Heel Holland Bakt vier frambozen door een zeef gedrukt en het sap er door geroerd. Deze frambozen had ik toevallig nog in de diepvries liggen, ideaal! Vervolgens spuit je de warme fondant met wederom een spuitzakje in het midden van de spijsbanen. En het resultaat ziet er prachtig uit! De enigste teleurstelling is dus dat ze wat mij betreft te zacht zijn gebleven. Nou horen ze een beetje zacht te zijn maar dit was voor mij tè zacht. Volgende keer laat ik de krant achterwege en of doe ik de oven temperatuur iets lager zodat ik ze de volledige baktijd in kan laten zitten. Maar de conclusie is dat het super leuk en makkelijk te maken is en absoluut voor herhaling vatbaar!

Spread the love

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *