miljonairskoek

Miljonairskoek van Zoetrecepten

Vandaag heb ik miljonairskoek (millionairs shortbread) gemaakt. Ik zag het toevallig ergens voorbij komen en ik vond het er erg sexy uit zien. Ook zag ik verschillende recepten online staan die ik kan testen. Vandaag heb ik gekozen voor het recept van zoetrecepten.nl.

Ik begon met het maken van het deeg voor de koek en daar ging het ook eigenlijk gelijk al een klein beetje mis. De ingrediënten moeten namelijk tot een samenhangend deeg komen en dat was bij mij niet het geval. Het was nog veelte kruimelig. Nou is er natuurlijk altijd de kans dat ik iets niet goed heb afgewogen. Maar die kans acht ik zeer klein omdat ik altijd alles apart afweeg. Maar goed, fouten kunnen altijd gemaakt worden ;-).

miljonairskoek receptenlab.nl

Om het op te lossen heb ik gewoon een klontje boter van ongeveer 10 a 15 gram toegevoegd, daarmee werd het deeg wel samenhangend. Ik zou trouwens ook gewoon iedereen willen aanraden om in eerste instantie het recept gewoon te volgen. Mocht het bij andere ook voor komen, ligt het toch niet aan mij. Het deeg was na toevoeging van extra boter goed. En deze heb ik als zodanig afgebakken. Wat mij betreft kwam hij prima uit de oven na de aangegeven tijd en temperatuur.

miljonairskoek

Vervolgens is de tweede stap karamel maken met gecondenseerde melk. Nou moet ik eerlijk zeggen, de gedachte alleen al van gecondenseerde melk doen mijn nekharen direct overeind staan. Maar goed, alles voor het uittesten van dit recept. Ik heb zoals in het recept beschreven staat de boter laten smelten samen met de basterdsuiker. Als de boter en suiker goed met elkaar zijn vermengd voeg je vervolgens de gecondenseerde melk er bij. Dit deed ik allemaal op een kwart a middelhoog vuur. Na dat de melk er bij gaat duurt het wel even voor dat het een soort van karamel- achtig uit gaat zien. Niet schrikken als het naar rare warme melk ruikt, want dat is het in feite ook. Ik vond het trouwens wel erg lang duren,  zeg dat ik na 10 a 15 minuten roeren het pannetje van het vuur heb gehaald. Ik wou het ook niet te dik laten worden want het stijft vanzelf op als het afkoelt. 

Ik vind trouwens dat er bij dit recept beter omschreven mag worden hoe hoog het vuur moet, en dat de karamel er in het begin super vreemd uit ziet. Dus bij deze: mijn vuur (ik kook elektrisch) stond op middelhoog en soms heel even wat hoger. Ook heb ik langer dan 10 minuten staan roeren. En het ruikt en ziet er dus een beetje vreemd uit in het begin.

Oke nou de laatste stap is vrij simpel. Choco smelten en er over gieten. Wel opletten dat de karamel goed is opgesteven. Neem hier zeker een half uurtje voor, ik heb hem zelfs heel even in de diepvries gezet. 

miljonairskoek

De donkere chocolade erop storten is vrij simpel. Maar dan komt de witte chocolade… Ik had een jumbo huismerk reep en deze smolt niet volledig (ik had voor de pure chocolade wel een betere kwaliteit gehaald). Er bleven piep kleine stukjes in zitten. Wat dat dan precies was weet ik niet, waarschijnlijk vet. Uiteindelijk zie je ze niet in het eindresultaat dus maakte het ook niet uit. Ik heb de witte chocolade warm in een plastic spuitzakje gedaan maar ik twijfelde eigenlijk of je deze ook zo warm over de donkere chocolade moest leggen. Ik heb heel even gewacht maar toch besloten een poging te doen om de strepen te trekken. dit ging prima want hierdoor zakt de witte chocolade in de donkere chocolade waardoor je uiteindelijk een effen oppervlak krijgt.

miljonairskoek
miljonairskoek

De twee buitenste strepen heb ik later nog toegevoegd en dat zie je, want die liggen echt op de donkere chocolade. Dus gewoon de warme witte chocolade strepen op de (minder) warme donkere chocolade leggen voor het mooiste effect.  

Het gaat waarschijnlijk een tweede of een derde poging kosten om het helemaal perfect er uit te laten zien maar al met al vond ik het voor een eerste poging niet slecht.

Vervolgens heb ik de miljonairskoek overnacht op kamertemperatuur laten stollen en de volgende dag geproefd. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik geen chocohollic ben en eigenlijk vond ik deze koek helemaal niet lekker. De pure chocolade overheerste enorm. Dus ik zou het eigenlijk met melk chocolade aanraden want qua zoetheid kan dit recept het best hebben. Ook was ik ook niet weg van de karamel, maar dat was misschien ook omdat de pure chocolade zo overheerste. Wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar. 

Spread the love

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *