kletskoppen

Kletskoppen: recept van Laura’s Bakkery

Vandaag heb ik kletskoppen gemaakt van Laurasbakery.nl. Het recept was makkelijk en snel te maken. Het deeg leek wel iets droger dan op de foto’s van de website maar hier maakte ik me niet al te druk om.

Kletskoppen 1

De ingrediënten die in dit recept gebruikt werden zijn: boter, witte basterd suiker, melk, mespuntje zout, beetje kaneel, blanke amandelen en Zeeuwse bloem. Ik heb geen Zeeuwse bloem kunnen vinden dus ik heb patentbloem gebruikt.

Het verschil tussen Zeeuwse bloem en gewone bloem is dat Zeeuwse bloem van een zachtere tarwe komt. De tarwekorrel bevat minder eiwit en zetmeel en is iets vochtiger dan gewone tarwe. Doordat er minder eiwit in zit heeft de bloem minder bindkracht en het ideaal voor het maken van brosse koekjes (bron: o.a. Rutgerbakt.nl).

Zoals het recept beschreef heb ik de eerste partij gemaakt in een oven van 220 graden. Dit ging wel wat hard want na 8 minuten waren ze wat mij betreft iets te verbrand.

Kletskoppen 2

Ik besloot om de tweede partij op dezelfde temperatuur te bakken maar dan wat eerder eruit te halen. Dit was het ook net niet, ze waren niet gaar in het midden.

kletskoppen 3

De derde portie heb ik op een temperatuur van 170 a 180 graden gebakken en dan iets langer dan 8 minuten er in gedaan. Ook heb ik ze wat groter gemaakt. De laatste waren op zich wel gaar maar wel een beetje taai nog in het midden. Dit kwam misschien omdat ik ze ook wat groter had gemaakt.

kletskoppen

Toch kan ik zeggen dat ik alle partijen wel lekker vond. Ze smaakte allemaal naar kletskoppen en ik heb ze vrijwel allemaal zelf opgegeten :). Alleen vond ik dat ze wat aan de harde kant waren, en niet bros zoals ik gehoopt had. Misschien kwam dit omdat ik het deeg te lang gemengd had en omdat ik geen Zeeuwse bloem had natuurlijk. Het volgende recept ga ik in ieder geval zo kort mogelijk mengen. Ik las namelijk ergens anders dat je zo kort mogelijk moet mengen om een bros koekje te krijgen.

Spread the love

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *