runderbouillon receptenlab.nl

Runderbouillon van meerdere bronnen

Aaah bouillon… Nectar van de goden. Of was dat nou honing?

Laten we er vanuit gaan dat de goden meerdere nectar hebben ;).

Net als veel recepten die ik de afgelopen jaren heb gemaakt, stond deze ook al een tijdje op mijn lijst. Ik weet dat het niet persé moeilijk of duur is maar wel tijdrovend. Toch ben ik er mee aan de slag gegaan. Ik heb een aantal bronnen geraadpleegd, waaronder moeders en mijn favoriete slager waar ik altijd mijn vlees haal.

Uiteraard ben ik eerst op het internet gaan struinen om een idee van de ingrediënten krijgen. Wat ik vooral tegenkwam was dat er in ieder geval (in het geval van runderbouillon) schenkel in gaat. In sommige recepten werd ook runderpoulet of mergpijp gebruikt. Wat mij gelijk duidelijk werd was dat er volgens mij 100 verschillende recepten zijn voor het maken van runderbouillon. Aangezien het mijn eerste keer is heb ik geen flauw idee wat het beste resultaat geeft. Ik heb dus advies gevraagd aan mijn slager en hij heeft mij twee mergpijpjes gegeven en 150 gram runderpoulet, want zo maakte hij het ook altijd. Ik ben uitgegaan van zijn ervaring.

Zoals ik al zij zijn er veel verschillende recepten te vinden op internet met ieder zijn eigen ingrediëntenlijst. De een gebruikt twee uien de ander één. Die gebruikt weer jeneverbes en foelie en geen kruidnagel, en weer een ander gebruikt bleekselderij stengels in plaats van selderij takjes. Het is dan best wel moeilijk kiezen.

Het recept waar ik als eerste van uit ben gegaan was die van Foodandfriends.nl. Hier hadden ze het over 2 kg kalfsschenkel voor 2 liter bouillon. Toen ik dit aan mijn slager vroeg kreeg ik een verbaasd gezicht met de opmerking: dat is veelte veel! Gek he, dat een website die naar een boek van Miljuschka Witzenhausen verwijst met een gigantische hoeveelheid rund komt en dat het dan toch niet helemaal klopt, want met die hoeveelheid denk ik dat het eerder een fond word of de hoeveelheid water klopt gewoon niet. Ik snap er niets van en ik vertrouw het ook niet! Het is niet dat ik klakkeloos mijn slager geloof (wel een beetje ;)). Maar op andere bronnen ben ik nergens 2 kg vlees voor 1.5 liter bouillon tegen gekomen. Zo stom dat ik er toch in eerste instantie van uit ben gegaan dat het klopte. Maar goed, live and learn!

Terug naar het recept:

Ik heb er 1,5 ui in gedaan, 6 kruidnagels, 5 gekneusde peperkorrels, 3 blaadjes laurier en 5 takjes tijm, 1/4 winterwortel, 2/3 prei (de wortel en de prei waren nog restanten, vandaar de rare hoeveelheden). Deze hoeveelheden heb ik van zelfmaakrecepten.nl toen ik opzoek ging naar bouquet garni (ik heb het recept niet precies gevolgd). Nou heb ik niet goed opgelet want dit recept is voor 5 liter bouillon… woepsie :).

De mergpijpjes heb ik 30 minuten op 200 graden in de oven bruin laten worden. Deze tip kwam van mijn moeder en dit stond ook op Foodandfriends aan gegeven, dus was het niet helemaal een nutteloze bron. Nou moet ik wel zeggen dat ik nog nooit met mergpijp had gewerkt en het was toch wel cool om te zien hoe ze uit de oven kwamen, het vet wat eruit kwam was namelijk super helder.

runderbouillon receptenlab.nl

In de soeppan heb ik eerst de runderpoulet aangebraden en vervolgens de rest van de ingrediënten en het water erbij gedaan. Daarna kan je alleen maar wachten en het in de gaten houden. 

runderbouillon receptenlab.nl
runderbouillon receptenlab.nl

Je moet af en toe wat afschuimen, maar dat viel bij mij best mee. Wat ik na twee uur wel vond tegen vallen was de kleur. Ik had gehoopt dat ‘ie wat donkerder zou zijn. Ook de smaak was nog niet echt indrukwekkend. Ik hoopte toch niet dat ik alsnog een bouillon blokje toe moest toevoegen want dat wou ik juist voorkomen. Maar goed hij was nog maar op de helft dus nog alle tijd om te verbeteren dacht ik zo. 

Ik heb hem uiteindelijk rond de vijf uur laten staan en alsnog een bouillon blokje toegevoegd. Ik heb op aanraden van moeders wel de deksel er af gelaten zodat hij wat kon reduceren. Dat heeft er in geresulteerd dat ik ongeveer 1 liter bouillon overhield. 

Omdat ik mijn kaasdoek niet meer kon vinden heb ik lege thee zakjes opengescheurd en deze in een zeef gelegd met daarop een tweede zeef. Ging op zich prima, maar een kaasdoek is minder gedoe en minder afval.

runderbouillon receptenlab.nl
runderbouillon receptenlab.nl

Ik heb hem een nacht laten afkoelen zodat het vet boven op komt te drijven en uithard. Het vet kan je dan gemakkelijk met een schuimspaan verwijderen. Ik heb hem ook gelijk even geproefd en dat was een wereld van verschil. Ik was zeer tevreden. Hij was zelfs iets te sterk, maar dat maakt niet uit want je kan altijd nog water toevoegen.

runderbouillon receptenlab.nl

Het begon allemaal een beetje twijfelachtig door al die verschillende recepten maar ik ben uiteindelijk blij dat ik naar mijn slager en moeder heb geluisterd. 

Om een lang verhaal kort te maken heb ik dus op 2 liter water 2 mergpijpjes, 150 gram runderpoulet, 1 bouillon blokje en een bouquet garni gebruikt.

Ik kan het echt aanraden om het zelf ook eens te maken want je maakt er een heerlijke groente soep mee.

groentesoep receptenlab.nl
Spread the love

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *