runderbouillon receptenlab.nl

Runderbouillon 2

Omdat ik van nature nieuwsgierig ben aangelegd kon ik het niet laten om een tweede bouillon te maken. Ik heb deze de volgende dag na mijn eerste bouillon gemaakt (zie bouillon 1). Deze keer met schenkel en twee mergpijpjes, geen runderpoulet deze keer. Wederom heb ik de botten 30 minuten op 200 graden in de oven gezet. Het verschil deze keer was dat ik me iets kon herinneren wat mijn leraar op kookcursus had gezegd, namelijk dat bouillon nooit mag koken anders word ‘ie troebel. Zodoende had ik mezelf voorgenomen om hem niet te laten koken. Verder heb ongeveer dezelfde groente en kruiden gebruikt als bij mijn eerste bouillon.

runderbouillon receptenlab.nl
runderbouillon receptenlab.nl
runderbouillon receptenlab.nl

Na twee uur opstaan ben ik toch gaan twijfelen of ik hem moest laten koken. Ik besloot het op te zoeken. En daar vond ik me toch een mooie uitleg op internet uit een onverwachte hoek (wederom had ik net zo goed een van mijn mooie oude kookboeken kunnen pakken, maar op internet naar antwoord zoeken gaat zo automatisch). Ik googlede “moet bouillon koken” en gelijk de bovenste link was raak. Prachtig artikel van een professional die uitlegt welke verschillende soorten bouillon je hebt, hoe je ze moet maken, en vooral wat je niet moet doen. Het artikel komt van zelfmaakrecepten.nl en ik kan echt aanraden om het artikel te lezen.

Een van die dingen die je dus beter niet kan doen is het dus laten koken. Niet vanwege de smaak maar juist om hem mooi helder te houden. 

Deze bouillon heb ik als mijn kindje behandeld. Elk uur even gekeken en vooral niet roeren.. Na 8 uur opstaan werd ik wel nieuwsgierig hoe die nou zou proeven, hij zag er namelijk wel mooi helder uit. Toen ik hem proefde was ik diep teleurgesteld. Had ik daar nou 8 uur voor heen en weer gelopen en tot s ‘nachts wakker gebleven? Hij smaakte slap en wat mij betreft toch iets te veel naar groente. Toch maar weer een bouillon blokje erbij dan….

Ook zat er een stuk minder vet aan de bovenkant en was hij ook niet super helder, ik denk dat ik dan toch iets te veel geroerd heb (waarschijnlijk 3 keer). De schenkel geeft duidelijk minder smaak af, dit is later ook bevestigd door mijn slager en mijn moeder. Toch weer goed dat ik dit soort experimentjes doe want zo leer je wel wat. Zo kan ik ook aan jullie vertellen dat je de schenkel gewoon lekker achterwege moet laten! Voor de mooiste bouillon (que smaak ;)) moet je voor het rounderbouillon recept 1 gaan!

runderbouillon receptenlab.nl
runderbouillon receptenlab.nl
Spread the love

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *